AZUR`da likopchalar sindirish va sirtaki raqsi: yangi grek restoraniga sharh

E’lon qilingan sana· 1 336
AZUR`da likopchalar sindirish va sirtaki raqsi: yangi grek restoraniga sharh

So’nggi yillarda restoratorlarning o’ziga xos formatga ega yangi muassasalar yaratish tendensiyasi faqat quvontirmoqda. Yaqinda shunday ochilishlardan birida Toshkentda Khan Chapan egalari tomonidan grekcha uslubdagi AZUR restorani paydo bo‘ldi. U Khan Chapan`ga yaqin joyda, Usta Olim ko’chasida, Riviera savdo markazi yaqinida joylashgan.

Ikkita ochiq terrasa va sahnaga ega asosiy zal 300 nafar mehmonni sig’dira oladi. Ichki qismida janubiy Yevropa tavernalarining klassik ranglari yaqqol ko’zga tashlanadi, bu oddiy, lekin yoqimli ko’rinadi. Oq va ko’k ranglardagi yog’och mebellar va to’qilgan abajurlar bir-birini to’ldirib turadi, mintaqaning yengilligi va dam olish uchun qulay ruhini beradi. Dizayni sun’iy intellekt tomonidan yaratilgan rang-barang ko’k rangli plitkalardan iborat bo’lib, issiq Italiyani eslatib turadi.

Terrasadagi stollar QR kodli belgi ko’rinishidagi qulay menyuga ega. Asosiy zaldagi ikki kishilik kichik stollarda qog’oz ekzemplyarlarni ochish kerak bo’ladi. U yerda bar menyusi va taomlar bo’yicha gid mavjud.

Muassasa 2022-yil oxirida test rejimida ochilgan va 4 oydan so‘ng rasman ishga tushirilishi haqida e’lon qilingan. Uch kunlik shou-dastur AZUR, Manolo y los Gipsy instrumental guruhining chiqishlari, shuningdek, sirtaki raqsi ijrosi va likopcha sindirishdan iborat edi.

Kiraverishda mehmonlarni qadimgi yunon xudosi kutib oladi va esdalik uchun suratga tushishni taklif qiladi. Khan Chapan`dagi ijodiy mahorat darslari amaliyoti AZUR`ga o‘tkazildi — mehmonlar usta rahbarligida loy bilan ishlash orqali kulolchilik san’ati bilan tanishishlari mumkin.

Mehmonlar taomlarini kutayotib, yunoncha motivlarda sovet filmlari qo‘shiqlarining jonli ijrosidan bahramand bo’lishdi va hosteslar yordamida Polaroid kameraga suratlarga tushishdi.

Kecha o’rtalarida sahnaga asosiy mehmon, dunyo xitlari Bamboleo va Volare ijrochisi Manolo y los Gipsy chiqdi. Jonlanib ketgan mehmonlar sahnaga chiqib raqsga tushishdi, ramziy qo’shiqlar kuylashdi.

Tez orada olovli raqslar o’z o’rnini taklif etilgan guruh tomonidan sirtaki ijrosi egalladi, so’ngra mehmonlar raqsga taklif qilindi. Tantanali ochilishning kulminatsion nuqtasi hayrat va zavq belgisi sifatida gips likopchalarni sindirish marosimi bo’ldi.

Endi ovqatga qaytamiz!

Yunon oshxonasi an’anaviy O’rta Yer dengizi kulinariyasini ifodalovchi oddiy va xilma-xil taomlari bilan mashhur. Bu dengiz mahsulotlari, yangi sabzavotlarning ko’pligi va zaytun moyi bilan aromatik ziravorlar demakdir.

Restoran menyusida nafaqat grek oshxonasining klassik taomlari, balki O’rta Yer dengizi taomlari ham mavjud. Misol uchun, giros, suvlaki, skepasti, paelya va mussakadan tashqari siz pasta, dorado va mangalda pishgan go’shtga buyurtma berishingiz mumkin. Ha, bu yerda kabob (shashlik) ham pishirishadi: mol, qo’zichoq va tovuq go’shtidan.

Ular bar menyusi ustida alohida ishtiyoq bilan ishlashgan. Oq va qizil vinoning 40 ga yaqin turlari mavjud, ular yordamida siz mamlakatning gastronomik madaniyatini his qilishingiz mumkin.

AZUR oshxonasi bilan tanishishni o’zim tanigan taomlar boshlashga qaror qildim. Shuning uchun, Brie pishloqli salat (120 000), mol go’shtidan tar-tar (120 000) va malina-marakuyali limonad (65 000) buyurtma qildim. Biroz vaqt o’tgach, biz ofitsiantdan qo’zichoq go’shti solingan ratatuy (110 000) ham berishni so’radik.

Avval ichimlik, keyinroq salat berildi. Unda chuqur qovurilgan bri pishlog’i, xom qovoq va laym bo’lakchalari, ismaloq barglari, quyoshda quritilgan pomidor, mandarin bo’laklari va avakado mavjud. Rejalashtirilganidek, ingredientlarni sous bilan o’zingiz aralashtirishingiz kerak.

Malina-marakuyali limonad shirin, ammo shirin bo’lmagan ichimliklar muxlislari uchun qadrli. Bolalar, shuningdek, boy, tetiklantiruvchi ta’midan bahramand bo’lishadi. Shuning uchun, men nafaqat kattalar uchun, kichkina mehmonlar uchun ham alohida buyurtma berishni maslahat beraman.

Mol go’shtidan tayyorlangan tar-tar yaxshi ta’mga ega edi. Kapersning o’rtacha nordonligini va go’shtning yangiligini his qilishingiz mumkin. Lekin delikatesning tortilishi unchalik yoqmadi. Shoshilinch qovurilgan grenkalar va yetishmayotgan bedana tuxumi sarig’i tashqi ko’rinishni soddalashtiradi.

Qo’zichoq go’shti sovigan holda tortildi. U yumshoq emas edi. Sabzavotli ragu o’rtacha ziravorli va mazali edi.

Restoranda xizmat haqi 20%. Qiziqarli ochilish kuni ximzat ko’rsatish unchalik yaxshi emas edi. Ofitsiantlar tashabbus ko’rsatishmadi, shuning uchun biz ularni mehmonlar orasidan tutib chaqirishga majbur bo’ldik. Xodimlar tomonidan oshxona yoki restoran atmosferasiga bo’lgan qiziqishni ham ko’rmadik.

Kechki ovqat hisobi jami 498 000 so‘mni tashkil qildi.

Vika Chmikhalova
Muallif va fotosuratchi
Vika Chmikhalova